Υποχρέωση Τήρησης Βιβλίου Ασθενών Από Ιατρούς & Οδοντιάτρους

Οι γιατροί και οδοντίατροι πρέπει να παρέχουν μέσω θεωρημένου βιβλίου ή κατάστασης ή μηχανογραφικων καταστάσεων σημαινόμενων με φορολογικό μηχανισμό ασφαλείς πληροφορίες για τις συναλλαγές τους μέχρι την έκδοση του στοιχείου, για το οποίο έχουν υποχρέωση, όπου και αναγράφονται τα στοιχεία του πελάτη. Στην περίπτωση που το στοιχείο εκδίδεται αμέσως δεν απαιτείται η τήρηση του βιβλίου ή κατάστασης (πολ. 1004/4-1-2013).

Το πρόσθετο βιβλίο (βιβλίο ασθενών) τηρείται στο χώρο εξέτασης του ασθενή ή στο χώρο παροχής σε αυτόν των ιατρικών συμβουλών. Για τις επισκέψεις ασθενών στο σπίτι ή σε άλλους χώρους (σχολεία, αθλητικοι σύλλογοι) δεν προκύπτει υποχρέωση τήρησης βιβλιού ασθενών. Η ενημέρωση πραγματοποιείται με την είσοδο του ασθενούς στο χώρο εξέτασης ή παροχής ιατρικών υπηρεσιών και συμβουλών.

Σε εξέταση από εργαστηριακούς γιατρούς όπως, μικροβιολόγοι και ακτινολόγοι τα στοχεία του ασθενή αναγράφονται μόνο κατά την ημέρα που έγινε η εξέταση, όχι και όταν παραδίδονται οι εξετάσεις.

Ειδικά για τους οδοντιάτρους και λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από αυτούς ολοκληρώνονται ύστερα από πολλές επισκέψεις, παρεχεται η δυνατότητα, για τις περιπτώσεις αυτές, το πρόσθετο βιβλίο να ενημερώνεται με την έναρξη της παροχής της υπηρεσίας και στις επόμενες επισκέψεις να αναγράφεται απλά η ένδειξη “συνεχίζονται οι επισκέψεις” και με την ολοκλήρωση των υπηρεσιών να αναγράφεται και η ημερομηνία αυτή (πολ. 1271/12-12-02).

Για τις εξετάσεις ασθενών και την παροχή ιατρικών ή οδοντιατρικών συμβουλών χωρίς αμοιβή θα πρέπει να γίνεται η σχετική καταχώρηση στο βιβλίο ασθενών και να εκδίδονται αποδείξεις παροχής υπηρεσιών με την ένδειξη “δωρεάν” (παράγραφος 12 του άρθρου 9 του ΚΦΑΣ)

Με τις διατάξεις του άρθρου 2 παράγραφος 6 του ΚΦΑΣ, οι γιατροί και οδοντίατροι έχουν τη δυνατότητα να συνενώνουν το βιβλίο επίσκεψης ασθενών με το βιβλίο εσόδων-εξόδων, με την προϋπόθεση ότι από το τηρούμενο συνενωμένο “βιβλίο επίσκεψης ασθενών/βιβλίο εσόδων εξόδων” προκύπτουν τα δεδομένα και των δύο βιβλίων καθώς και ότι αυτό θα παραμένει στο χώρο εξέτασης των ασθενών καθ’όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής απασχόλησης του γιατρού και ότι θα τηρείται χειρόγραφα.

Οι γιατροί που έχουν συμβληθεί με το Δημόσιο ή έχουν σύμβαση μίσθωσης εργασίας ή μίσθωσης έργου με ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ,ΤΣΜΕΔΕ) και έχουν την υποχρέωση να δέχονται τους ασφαλισμένους αυτούς στο ιατρείο του, χωρίς να λαμβάνεται ιδιαίτερη αμοιβή κατά επίσκεψη από τους ασθενείς δεν υποχρεούνται να καταχωρούν τα στοιχεία των ασθενών αυτών στο τηρούμενο πρόσθετο βιβλίο.