Τηρηση Βιβλιων Απο Αγροτες

Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών φέρνει η υπαγωγή τους από τον τρέχοντα μήνα σε καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς θα πρέπει να προσέλθουν στην Εφορία για άνοιγμα βιβλίων και έναρξη επιτηδεύματος.
Από την υπαγωγή στο νέο καθεστώς εξαιρούνται οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και άλλοι αγρότες με έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ το 2013 και ενισχύσεις κάτω από 5.000 ευρώ, ενώ ειδικά για τους τους αλιείς πέρα από τα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπεται ότι απαλλάσσονται και όσοι διαθέτουν σκάφη μέχρι 12 μέτρα.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής πώλησης από ταμειακές μηχανές και ταυτόχρονα να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α.
Έτσι θα πρέπει να υποβάλλουν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δήλωση μεταβολής εργασιών, με την οποία θα δηλώσουν στην ένταξή τους σε κατηγορία βιβλίων και την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., καθώς και τις δραστηριότητες της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Οι δηλώσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι,
15-2-2014, για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και
20-3-2014, για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων
 
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
 
Α) Αγρότης που πραγματοποίησε το 2013 ακαθάριστα έσοδα 11.000 ευρώ και έλαβε δικαιώματα ενιαίας ενίσχυση 3.000 ευρώ από την 1-1-2014 θα ενταχθεί σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων-εξόδων), δεδομένου ότι πληρεί το ένα από τα δύο κριτήρια.
 
Β) Αγρότης που κατά τη χρήση 2013 δεν πραγματοποίησε ακαθάριστα έσοδα από την αγροτική του εκμετάλλευση, αλλά έλαβε για τη χρήση αυτή δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης 7.000 ευρώ από την 1-1-2014 θα τηρήσει απλογραφικά βιβλία (εσόδων-εξόδων). Εάν μέχρι το τέλος της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου δεν είναι γνωστό το ύψος των δικαιωμάτων που δικαιούται ο αγρότης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της προπροηγούμενης διαχειριστικής περιόδου.

Το μέτρο αυτό ισχύει και για όσους δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες). Σε περίπτωση που ξεπερνούν τα όρια που έχουν τεθεί θα πρέπει κι αυτοί να εκδώσουν ξεχωριστά βιβλία για τα αγροτικά τους εισοδήματα.