ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ

Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία που προβλέπει ρυθμίσεις των οφειλών τριών ταχυτήτων. Ειδικότερα, οι τρεις ρυθμίσεις προβλέπουν τα εξής:

Α) Σύμφωνα με την τροπολογία «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή , έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης στη Φορολογική Διοίκηση οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τη βαρύνουν.
Β) Ρύθμιση μέχρι τις 27 Απριλίου με την οποία, ο οφειλέτης καταβάλλοντας ένα ποσό ως προκαταβολή θα σβήνει ισόποσο ποσό από τις προσαυξήσεις.

Γ) Ρύθμιση 100 δόσεων, καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι ή 26η Μαΐου 2015. Η περίπτωση των 100 δόσεων προβλέπει,

1) Ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης 20 ευρώ. Σε περίπτωση οφειλών σε δύο διαφορετικές εφορίες, η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε εφορία.

2) Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

3) Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων ανέρχεται στο 0,25% μηνιαίως.

4) Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει.

5) ¨Όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων του ν.4305/2014 μπορούν να συνεχίσουν σε αυτήν ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει. Αν όμως μεταφερθούν στη νέα ρύθμιση ο συνολικός αριθμός μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις εκατό, υπολογιζόμενος από την πρώτη δόση του αρχικού προγράμματος.

6) Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα τους χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί κινητών και ακινήτων.

7) Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.