Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

Η Κοινωνική Συνεταριστική Επιχείρηση θεσπίστηκε με τον Νόμο 4019/2011. Είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του  και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Πρόκειται για επιχείρηση η οποία διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους.

Οι κατηγορίες των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων είναι,

  1. Ένταξης
  2. Κοινωνικής Φροντίδας
  3. Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού

Για την ίδρυση μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης πρώτης κατηγορίας, χρειάζονται τουλάχιστον 7 μέλη. Για την ίδρυση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, χρειάζονται τουλάχιστον 5 μέλη. Κάθε μέλος πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον μία υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα και έως πέντε προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες. Όλα τα μέλη έχουν δικαίωμα μιας ψήφου ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που διαθέτουν.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μορφής εταιρίας είναι,

  1. Δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της το οποίο διατίθεται για το σχηματισμό του αποθεματικού και τις δραστηριότητές της.
  2. Οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχείρησεις, οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ή οποιαδήποτε άλλη παροχή, συνεχίζουν να εισπράττουν τις παροχές αυτές ταυτόχρονα με την αμοιβή τους από την επιχείρηση.
  3. Μόνη η συμμετοχή ενός φυσικού προσώπου με την ιδιότητα μέλους/εταίρου σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, δεν του προσδίδει εμπορική ιδιότητα και δεν δημιουργεί ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις.
  4. Μπορεί να έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.
  5. Μπορεί να εντάσσεται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για τη στήριξη της εργασίας και στις κάθε είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
  6. Μπορεί να εντάσσεται στο ν. 3908/2011 για την «Ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή
  7. Μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ  Α΄ και Β΄ βαθμού.
  1. Πηγή:www.capital.gΜπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ  Α΄ και Β΄ βαθμού.Μπορούν να εντάσσονται στο ν. 3908/2011 για την «Ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή.

Πηγή:www.capital.

Πηγή:www.capital.gΜπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για τη στήριξη της εργασίας και στις κάθε είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόληΜπορούν να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του Ο.Α.Ε.Δ. για τη στήριξη της εργασίας και στις κάθε είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης

Τα κέρδη Κοινωνικής Συνεταιριστικής επιχείρησης διατίθενται ποσοστιαία, ετησίως ως εξής,

  1. 5% για σχηματισμό αποθεματικού.
  2. έως 35% διανέμεται στους εργαζόμενους ως κίνητρο παραγωγικότητας.
  3. και το υπόλοιπο 60% διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Νόμος 4019/2011

 

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Πηγή:www.capital.g